logo

Copyright ©2018 TürkPermit

Schengen Vizesi Tehlikede! Türkiye'deki Skandal Vatandaşlık Satışı Operasyonu Vize Problemi Yarattı!

Schengen Vizesi Tehlikede! Türkiye'deki Skandal Vatandaşlık Satışı Operasyonu Vize Problemi Yarattı!

 

Avrupa Birliği (AB), yabancılara yatırım karşılığı yurttaşlık uygulamasıyla mücadele ederken Türkiye, bunun tersine mantık dışı uygulamalar ile kapsamı genişletiyor.

Türkiye’nin yabancılara adeta promosyona dönen bir şekilde vatandaşlık dağıtması, vatandaşın Schengen başvurularını tehlike sınırına getirdi.

 

Yaklaşık bir ay önce duyurulan istisnai Türk yurttaşlığına başvuru için satın alınması gereken gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasına ilişkin yönetmelik önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanırken ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemine katılmak bile vatandaşlık için yeterli görüldü.

 

Avrupa Birliği'nin, “altın pasaport” olarak bilinen yatırım karşılığı yurttaşlık uygulamasının üye ülkelerde yasaklanması için uzun süredir çaba sarf ettiği bilinirken, Türkiye'de ki bu uygulama ayrıca korku yarattı.

 

AB içinde Malta, GKRY ve Bulgaristan’da yakın zamana kadar yatırım karşılığı yurttaşlık uygulaması bulunuyordu ki GKRY, Kasım 2020’de uygulamayı durdurmuş ve Bulgaristan da AB’den gelen telkinler üzerine 9 yıllık süreci şubatta sonlandırmıştı.

 

Bu arada AB Komisyonu’nun “Avrupa yurttaşlığı satılık olmamalı” savıyla 2020’de resmen yasaklanmasını istemesine karşın uygulamayı sürdüren tek AB üyesi Malta olduğu biliniyor.

 

Ancak Malta'da Vatandaşlık almak Türkiye'deki gibi sadece "para" ile olmuyor. Vatandaşlık için en az 750 bin Avro değerinde gayrimenkul alan yabancının, ayrıca yurttaşlık başvurusu yapabilmesi için ülkede 12 ay kalması ve de sabıka kaydının bulunmaması gerekiyor.

 

Gayrimenkul alımı karşılığında yurttaşlık veren AB’ye aday Türkiye dışındaki tek ülke ise Karadağ. Ki burada kıyı bölgesinde en az 450 bin, ülkenin kuzeyinde ise 250 bin Avro değerinde devlet onaylı bir gayrimenkul projesine yatırım yapan ve ayrıca devlete 100 bin Avro bağışta bulunan yabancılara “yurttaşlığa başvuru hakkı” tanıyor.

 

Ve burada da yatırım karşılığı vatandaşlık programına en fazla 2 bin kişi kotası konulmuş durumda.

 

Türkiye'de kota bile yok...

 

Yani mevcut durumda Türkiye, Avrupa’da en az bedel ve koşulla yurttaşlık veren ülkelerin başında geliyor.

 

Yani bu durum, yatırım karşılığı yurttaşlığın kaldırılmasını savunan AB için de bir sorun olduğu ve dolayısı ile gelinen noktada Türk yurttaşları için artık tamamen “hayal” olan AB’ye vizesiz seyahat olasılığının yanı ısra “para karşılığı” dağıtılan Türkiye Cumhuriyeti pasaportunda Schengen vizesinin de "hayal" olması ihtimalini güçlendiriyor.

Paylaş:

Etiketler: